De Zwarte Populier aan de Waaldijk bij Opijnen

De Zwarte Populier is de enige van de 12 genomineerde bomen die wellicht gekapt gaat worden bij een geplande dijkverzwaring. Marrigje Scheurwater woont aan de dijk en met haar actieteam strijdt ze voor de andere oplossing die de boom kan sparen.

De wandeling start bij station Zaltbommel, handig qua OV én omdat ik heel graag De TorenTuin Zaltbommel eens wilde bewonderen. We lopen als eerste naar de begraafplaats in de stad waar we een werkelijk magnifieke beuk, de ‘Bruine Beuk Bossche Poort’, uit ±1810 bekijken op aanraden van Carien van Boxtel. Waarvoor dank!

Zaltbommel is op zich al een dag of meer waard trouwens, daar ga ik zeker nog eens naar terug!

We lopen over de Waalbrug en daar breekt de zon door. De temperatuur is sowieso behoorlijk hoog, en menigeen heeft zweetdruppeltjes op het voorhoofd staan! Na Waardenburg gaan we de Waaldijk op en daar kan ik alleen maar van zeggen: wat mooooooi!

Aangekomen bij de Zwarte Populier worden we onthaald door nog weer meer mensen en hier krijgen we ook koffie en taart, en luisteren we naar een mooi rivierenverhaal van Lex Roeleveld over o.a. het Veerhuis in het nabijgelegen Varik (tegenwoordig Doe & kennishuis nieuwe economie!). Ook Marrigje vertelt nog wat meer over de Zwarte Populier (die meer dan 100 jaar geleden geplant werd door haar vader en inmiddels behoorlijk zeldzaam in Nederland is), maar tegen die tijd is mijn overprikkelde Raafje binnen klaar en ga ik maar even genieten bij de boom zelf.

Dank Marrigje, voor deze fijne wandeling & heel veel succes met het beschermen van je boom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s