De ‘Capitein ter Zee’ in Vianen!

Zondagmiddag bezocht ik de genomineerde ‘Capitein ter Zee’ op begraafplaats Sparrendreef in Vianen, Utrecht. Hier had zich toen ik aankwam al een leuke groep mensen verzameld en Ton Cornelisse stond al te vertellen over de boom! Dat Ton een verteller was had ik al begrepen van Maaike van SBNL Natuurfonds, maar zo’n charismatische versie had ik niet verwacht!

Omdat Ton ook niet uit Vianen kwam werd de wandeling een co-creatie met de mensen die meeliepen. Zij lieten ons een aantal prachtige plekken van dit oude stadje zien!

Allereerst de beuk, want daar begonnen we. Deze zondag wees me op de kansen die begraafplaatsen bieden aan bomen en andere natuur. Na de magnifieke beuk op de begraafplaats in Zaltbommel ’s ochtends, was deze Capitein ter Zee ook een prachtig exemplaar. Geplant bij het graf van een echte zeekapitein, Dhr. Carpentier, groeide de beuk door de jaren heen steeds groter en op dit moment gaan zijn wortels over het graf heen. Volgens Ton is de beuk zo vitaal als wat, dus hij zal nog wel flink wat decennia verder groeien!

Toch mooi om er vlakbij begraven te zijn en dan misschien wel deel van zo’n monumentale beuk te worden, niet?

Raaf had ondertussen dorst gekregen en leste die bij een volgelopen bakje op het graf van een veel te jong gestorven man. Terwijl ik een schietgebedje zei waarin ik de man om vergeving vroeg en hoopte dat hij van honden hield, keek ik verder op het graf en zag een dikke bulldog (in de vorm van een stenen beeld) over de man waken. Die hondenliefde zat wel goed dus.

Eigenlijk werd de rest van de wandeling een soort campagnetocht voor de boom, want zodra Ton doorhad dat ik kaartjes voor De Boom van het Jaar 2019-verkiezing bij me had, ging hij deze aan mensen die we tegen kwamen uitdelen. Ik kwam er aan het einde van de wandeling al een paar tegen op de begraafplaats…!

De wandeling door Vianen was verrassend, zeker eens de moeite waard om te stoppen of heen te gaan. Het OV in de regio is prima geregeld vanuit Utrecht, dus een lange wandeling naar bijvoorbeeld Leerdam of zelfs Gorinchem is zeker ook een aanrader. Ik weet nog van de Climate Miles hoe mooi het ook hier is!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s