Hoe de Marilandicapopulier je hart verovert

Voor mijn bezoek aan de genomineerde boom voor de Provincie Friesland, de Marilandicapopulier in de Prinsentuin in Leeuwarden, had er zich geen gids gemeld. De dame die de boom genomineerd had kon ook niet aansluiten. En ondanks dat mensen op Facebook en LinkedIn n.a.v. mijn oproep vele mensen hadden gesuggereerd, ben ik toen daar geen enthousiaste reactie op kwam, ook niet zelf gaan zoeken. Als ik namelijk iets heerlijk vind aan deze Mooiste Boom Wandel10daagse is het wel dat ik het laat gebeuren. ‘As I let go of the need to arrange my life, the universe brings abundant good to me.’ leerde Deepak Chopra me deze zomer immers.

Het was sowieso nog best even een uitdaging om op tijd in Leeuwarden te zijn, maar ik haalde de bus naar Groningen uiteindelijk makkelijk – ondertussen wel de al ferme wandeltijd van Google Maps verslagen 😉 In de bus zag ik dat ik een mailtje had van ene Marcia die met Hans wilde meewandelen in Leeuwarden. De twee bleken geestverwanten op het gebied van landbouw, natuur en groen en ineens was daar een geweldige ontmoeting! Zo zie je maar…

Zonder gids genoten we samen van Leeuwarden en bekeken we de stad met andere ogen. Ik was er vaker geweest, maar nooit in slentermodus. Dan zie je ineens een mooie en ook behoorlijk groene stad met veel bomen, gevelgroen en voortuinen. Hans kon als ecologisch hovenier toch nog behoorlijk wat vertellen over de bomen die we tegen kwamen en Marcia liet ons leuke plekjes van Leeuwarden zien.

In de Prinsentuin stuitten we op een oude, ietwat triest uitziende populier, die toch de genomineerde Marilandica bleek. De boom was ooit stevig gekandelaberd (teruggesnoeid zodat er enkel iets resteert dat op een kandelaar lijkt) en zit nu niet goed in het blad. We bekeken haar van alle kanten en eerlijk gezegd vielen we steeds meer voor het extreme uiterlijk en het uithoudingsvermogen van deze boom. De stam is een lust voor het oog en we ontdekten er ook allerlei dierenleven in. De Prinsentuin is verder ook echt een prachtig park met veel oude bomen, echt een aanrader!

Terug de stad in vroegen we ons nog even af waarom in het prachtige plantsoen voor het Natuurmuseum geen inheemse planten waren geplant en bewonderden we nog de oudste boom van de stad, een beuk in matige staat want met al veel tondelzwammen op de stam. 

Op weg naar de Kleine Kerkstraat, het favoriete straatje van Marcia, kwamen we op de Nieuwestad langs Het Broodhuys waar we binnen een enorme installatie muurplanten zagen. Een lust voor het oog, en hier aten we dus taart en kletsten we verder over onze bezigheden. Wat leuk om deze mooie mensen te ontmoeten! Dank Janco, voor het wijzen van Marcia op mijn wandel10daagse!

Friezen! De Marilandicapopulier is een mooie boom, geef je haar je stem? Stemmen kan tot 16 oktober 12:00 via www.deboomvanhetjaar.nl 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s