De Drentsche Aa, wat een pracht!

De bushalte bij hunebed D9 is waar ik Staatsbosbeheer boswachter Kees van Son tref. Eigenlijk vindt hij het zonde dat de hunebedden niet wat meer tot de verbeelding sprekende namen hebben gekregen hebben ooit. Ik vind het wel mooi eigenlijk, een soort nuchterheid van de persoon die over de hunebedden index ging.

Het miezert de hele ochtend al als een zachte douche die niet ophoudt, Raaf waardeert zijn regendekje niet erg en ik vind het ook wat ingewikkeld met riem, paraplu en vaak ook m’n mobiel in de hand. Gelukkig wordt het droog zodra we, ook met mijn Haagse oud-huisgenoot Ewoud die dit weekend een stuk van het Pieterpad loopt, vanuit Annen het Kniphorstbosch inlopen. 

Kees vertelt honderduit over ‘zijn’ nationaal park de Drentse Aa, het enige nationaal park waar ook dorpen in liggen. Hij vertelt over de Hondsrug, de A1 naar Groningen van vroeger, en laat ons de plaatsen in het landschap zien waar de tekenen van oude karrensporen nog goed zichtbaar zijn. Het was deze stabiele zandreep waarop de mensen in vroegere tijden woonden en waar ze zich over verplaatsten.

In het Kniphorstbosch zien we de strubben, dat zijn groepjes bomen, veelal eiken, die heel dicht bij elkaar staan. Vroeger werden de eiken door de heideschapen vaak kortgewiekt en pas toen de kunstmest zijn intrede deed en de schapen dus niet meer nodig waren voor de mest op de akkers, konden de scheuten samen doorgroeien. Ook bij de diverse grafheuvels, andere hunebedden, en bijzondere plekken in het bos legt Kees direct de link naar de volken van vroeger die hier leefden. Een stuk van het bos is lang gebruikt als militair oefenterrein, de oude bunker daarvan doet nu dienst als vleermuizenkelder.

We lopen een particulier landgoed op dat vooral ingericht is voor productie van hout. Er volgt een gesprek over het verdienmodel van Staatsbosbeheer en of deze publieke uitvoeringsorganisatie nou wel of niet hout verkoopt voor biomassacentrales. Dit is volgens Kees zeker niet het geval, al is het verhaal moeilijk de wereld uit te helpen. De focus van Staatsbosbeheer ligt bij het zoveel mogelijk voorzien van Nederlanders in hun houtbehoefte (1 kuub per jaar) middels hout uit verantwoordelijk beheerd bos. Takkenresten en maaisel van de hooilanden en beekdalen dat niet hiervoor gebruikt kan worden gaat wel naar biomassa.

De Drentse Aa kent meerdere beken die met het dorp waar ze in de buurt liggen naar het dorp genoemd zijn. We volgen de Schipborgsche Aa een tijdje en steken ‘m uiteindelijk over via een bruggetje dat opzettelijk te smal voor mountainbikers gemaakt is. 

We wandelen de Zeegser duinen in en daar sluit een dame van de vrijwillige beheergroep bij ons aan. Zij vertelt vanalles over hoe deze groep Staatsbosbeheer ondersteunt met meer fijnmazig natuurbeheer. Kees licht toe dat Staatsbosbeheer zelf eigenlijk alleen tijd heeft voor het grovere werk en dus erg blij is met dit soort ondersteuning. Het gezamenlijke doel is de biodiversiteit in het gebied op peil te houden en natuurlijk te verbeteren. 

Het behoud van de jeneverbes blijkt ingewikkeld. Een mini struikje dat als één van de zeven ‘kinderen’ gezien wordt, is bewust niet afgezet met een hekje. De vorige keer werd er zo juist de aandacht op gevestigd en werd het struikje vervolgens gestolen, jawel.

Uiteindelijk bereiken we de Mysterieuze Jeneverbes. Onze verwachtingen zijn hooggespannen, maar het is natuurlijk geen kolos zoals veel andere genomineerden, maar een enorme struik die wel zo’n honderd vierkante meter bestrijkt. Je kan in de struik staan en dat geeft inderdaad een mysterieuze beleving. 

We nemen afscheid en Ewoud en ik praten nog wat na in het dichtbij gelegen Fletcher Hotel. Wat een geweldig natuurgebied is de Drentse Aa toch!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s