Brutal honesty in Groningen

Ik geloof dat deze beelden niet zo mooi zijn, maar wel de rauwe weer-werkelijkheid van vandaag tonen 🙂 Dag 6 van m’n Mooiste Boom Wandel10daagse 2019 leidde naar het Hogeland van Groningen alwaar ik na het door mij geliefde Winsum bezocht te hebben, wandelde van Eenrum naar Baflo en daarna de Kabouterboom van Saaxumhuizen bezocht. Filmer Ruud was er vandaag niet bij, dus daarom zelf wat meer bewegend beeld geschoten!

In Winsum begon denk ik ooit op het Pieterpad mijn liefde voor grote bomen, daar bij de twee kastanjes voor Huyze Obergon. Altijd fijn om daar weer even langs te gaan. Ik wachtte tot een grote bui overgetrokken was en liep toen langs deze bomen naar de bushalte, alwaar ik de bus naar Eenrum nam.

In de auto bij Bartke en Patricia van de Werkgroep Bomen Groningen werd ik telefonisch geïnterviewd door RTV Drenthe voor hun ROEG-rubriek. Even een mooi pleidooi voor het belang van het behoud van biodiversiteit kunnen houden. Morgen loopt er blijkbaar ook een tv-ploeg mee tijdens de Wandeling Drenthe: Zeegse e.o. ‘De Mysterieuze Jeneverbes’!

De Kabouterboom is een oude es die al eeuwen weerstand biedt tegen de straffe Groningse wind. Hij heeft onderin een holte waarin kinderen vroeger schuilden voor de regen. De boom heeft wat last van de essentakziekte, maar lijkt in staat om de schimmel te isoleren in bepaalde takken waardoor hij het loodje niet legt.

Patricia en Bartke leerden door de nominatie de 100-jarige dame die naast de boom is opgegroeid kennen en haalden zo haar herinneringen over de boom weer naar boven. De dame stierf ergens de afgelopen maanden, haar rouwstoet ging stapvoets langs de boom.

Bij de boom treffen we Bert Plaat van de Bomenstichting. Ik werd naar hem doorverwezen door oud-collega’s van IVN Groningen. Bert is, na een werkzaam leven in de boomverzorging, naast IVN’er ook vrijwillig inspecteur voor het Monumentale Bomenregister van de Bomenstichting en wilde deze boom wel inspecteren met ons. Hij leerde Patricia en Bartke meer over de boom en ik luisterde mee en mocht ook helpen bij het opmeten.

In de auto terug vertelden Bartke en Patricia over hun hyperlokale activisme tegen de in hun ogen ongecontroleerde en vaak onterechte kap van grote bomen in het Hogeland. De voor het gebied karakteristieke essen worden door vrees voor de essentakziekte soms zelfs preventief gekapt en dit heeft een grote verarming van het traditionele landschap tot gevolg. Bosjes en struikgewas zijn de laatste decennia in rap tempo verdwenen ten gunste van de grootschalige monoculturen in de akkerbouw en melkveehouderij. Beide dames maken zich grote zorgen over het verlies aan biodiversiteit en voor hen is de nominatie van deze es de start van meerdere activiteiten om aandacht te vragen voor het belang van bomen in hun landschap.

Na een fijn kopje thee thuis in Patricia’s geweldige en enorme tuinreservaat in Ezinge nam ik de bus terug naar Winsum. De chauffeur bleek een pelgrim die zich ook zorgen maakte over zijn landschap en zeker op de Kabouterboom ging stemmen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s