De Linde van de Liefde op Roggebotstaete

Dag 5 van m’n Mooiste Boom Wandel10daagse 2019 bracht me naar Ecologisch Landgoed Roggebotstaete in Gemeente Dronten waar m’n oud-PostNL-collega Lennard ons rondleidde en natuurlijk liet kennismaken met ‘De Scheve Linde’, de voor De Boom van het Jaar 2019-verkiezing genomineerde boom voor de Provincie Flevoland!

Lennard en ik werkten samen in 2009/2010 en sindsdien hebben onze paden zich regelmatig gekruist in het duurzaamheidswereldje. Lennard ging na Post aan de slag bij Roggebotstaete en ontwikkelde als oprichter, samen met inmiddels vele anderen, het landgoed tot waar het nu staat: een aanstormend ecologisch (voedsel)paradijs voor natuur, dier en mens.

Roggebotstaete ligt op het Roggebotzand, een zandbank voor Kampen die ooit werd gevormd door de IJssel. Dit is dus zand, en geen klei. Daarom is hier bij de inpoldering van de Noordoostpolder gekozen voor een bosbestemming ipv landbouw. Op deze locatie werden lange tijd alle bomen voor de provincie Flevoland gekweekt. Toen er begin deze eeuw hectares van de boomkwekerij beschikbaar kwamen is uiteindelijk landgoed Roggebotstaete ontstaan.

Lennards rondleiding voerde ons langs een heerlijke ‘boszaal’, composttoiletten, bosvarkens, kraakheldere sloten, het voedselbos dat werd ontworpen door Wouter van Eck, de genomineerde boom, de gecrowdfunde bijenstal, het in aanbouw zijnde Slot Roggebot (strobouw!), de klassieke wijnkas, een prachtige moestuin, mooie schapen en de tiny houses die hier sindskort (oa vanuit de Rotterdamse Tiny House Academy) staan.

Werkelijk heel bijzonder om de ontwikkeling (fysiek én sociaal) van deze plek te mogen zien! Zo benieuwd hoe het hier over 10 jaar is….

Ik had een hele mooie dag met oude, en nieuwe vrienden. Wat een rijkdom!

PS Flevolanders! Stemmen op De Scheve Linde kan nog tot 16 oktober 12:00 via www.deboomvanhetjaar.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s