Mooie gesprekken in Brabant!

Gisteren voor m’n Mooiste Boom Wandel10daagse 2019 een heerlijke boswandeling gemaakt door de Brabantse Kempen (bekend van Guus Meeuwis, je weet wel) op Landgoed Ten Vorsel. Bestemming was de bekende Heksenboom, de genomineerde voor De Boom van het Jaar 2019-verkiezing van SBNL Natuurfonds.

Vanuit Vlodrop in Limburg reisde ik maandagavond via Eindhoven naar Bladel. Het laatste stuk was een busrit van 50 minuten met een stadsbus, zo kom je nog eens ergens! Vooral de diverse tabaksbedrijven langs de route vielen me op. Ow en het dorpje ‘Duizel’, mooie naam voor een dorp. M’n Airbnb bevond zich aan het ‘Veilig oord’, een villawijk aan de noordrand van Bladel. Alwaar in de ochtend een dame die de hond van haar zoon uitliet mij al toonde dat de bomenverkiezing hier leeft, ze wist zeker van de boom en ook van de verkiezing! Datzelfde gebeurde trouwens ook toen ik laatst op het terras in Amsterdam zit en in gesprek raakte met een dame die uit Bladel bleek te komen en de Heksenboom ook kende.

Bladel is trouwens een leuk plaatsje met fijne horeca en een boel middenstand, en heerlijke natuur om de hoek dus ook. Op de Markt nuttigde ik een heerlijke pokebowl/salade en trof daar de eerste meewandelaar uit het netwerk van Marije van der Park: voedselbosman + boomprofessor Simon! Ook filmer Ruud was inmiddels gearriveerd, en verderop zagen we ook al een boswachter-type met een bescheiden en legitieme PChooft-trekker klaar staan!

De man was Jan Rots, regiomanager danwel boswachter bij Bosgroepen-Zuid. En nadat ook twee dames uit het netwerk van Marije + hun beider zoontjes én Douwe Korting van Herenboeren zich bij ons hadden aangesloten gingen we op pad.

Jan is een geweldige verteller met super veel kennis. Tussen de foto’s zitten twee filmpjes. In het ene filmpje vertelt hij over de bomensterfte op Landgoed Ten Vorsel door de snel veranderende weersomstandigheden en op het andere filmpje vertelt hij over de legende van de Heksenboom.

Enthousiast vertelde hij ook over Living by Nature toen we door het stuk bos liepen waar op dat moment een cursus gericht op kunnen overleven in de natuur bezig was. Compleet met ‘zeemachtige’ dierenhuiden die hingen te drogen! Jans collega vertelde me later dat ze het landgoed mede draaiende houden door dit soort verhuur + de verhuur van de schoolaccomodaties gericht op kinderen die ver van de natuur wonen.

De Heksenboom is een prachtige beuk met zeer grillige vormen en je kan aan de achterkant de wortels heel mooi zien. Omdat de vele bezoekers de bodem dichtslaan, is er een hek om de boom heen geplaatst ter bescherming. Wat ik achteraf vooral ook bijzonder vind is hoe de legende over Zwarte Kaat de boom voor me tot leven bracht.

Douwe en ik hadden elkaar ooit gesproken bij een event van de Voedselfamilies Zuid-Holland, maar volgen elkaars activiteiten online best intensief (hij deed deze zomer hele toffe projecten in IJsland en Schotland gericht op herbebossing). Daarom super leuk om eens in het echt te connecten! Op de terugweg van de Heksenboom hadden we een geweldig gesprek over landbouw, Herenboeren, #pleidooivoorplek en nog veel meer. Helaas had Ruud net de geluidsopname uitgezet, anders had ik hier m’n eerste podcast gepresenteerd 🙂

De foto’s staan hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s