Dag 2: De Oude Dame van Vlodrop

Dag 2 van m’n Mooiste Boom Wandel10daagse 2019! Je bent eigenlijk in no-time in Limburg: van Rotterdam Centraal naar St. Odiliënberg in dik twee uur.

Bever- en wolvenkenner Wim Tegels en gelukscoach en cultuurhistoricus Louis op de Kamp pikten me op bij de bushalte in St. Odiliënberg, alwaar ook de voorzitter van het bestuur van SBNL Natuurfonds, Frederik Nijpjes, me een mooie wandeling kwam wensen.

En alweer was de realisatie: wat gaat een plek toch leven door wat lokale kenners erover vertellen. Daarbij geldt ook: HOE ze erover vertellen.

Vanaf St. Odiliënberg liepen we via het rivierdal van de Roer naar Herkenbosch en daarna naar Vlodrop waar we de genomineerde boom bezochten. We dronken er een borrel samen met wethouder Eugenie Cuijpers van de Gemeente Roerdalen.

Wim vertelde onderweg volop over de natuur in het dal van de Roer (die overigens bij Roermond de Maas in stroomt). Deze rivier mag voor een groot deel vrij meanderen in dit dal en op een aantal plekken waar we stonden kan je dus na de winter niet meer staan omdat de rivier daar bezit van neemt. We hadden onderweg een mooi gesprek over het verschil tussen natuurbehoud en natuurontwikkeling. Dit is te vergelijken met het verschil tussen duurzaamheid/sustainability en de regeneratieve aanpak. Het gaat over het verschil tussen je enorm inspannen om te behouden wat je hebt en het leven in haar ontwikkeling ondersteunen, erin participeren. Het laatste leerde Charles Eisenstein ons de afgelopen dagen ook. Volgens Wim is ARK Natuurontwikkeling een van de weinige natuurpartijen in Nederland die haar gebieden op deze manier beheert, daar ga ik me eens in verdiepen!

Louis liet ons een aantal geluksplekken van het Roerdal zien. Hij is gelukscoach bij Klein Geluk uit Roerdalen en organiseert in dit kader allerlei activiteiten voor jong en oud om zo te genieten van de kleine dingen in het leven.

Blij verrast was ik ook met meewandelaar Peter Loomans! Ik ken Peter van verschillende activiteiten uit het duurzaamheidswereldje, o.a. voor Milieudefensie. We spraken elkaar zaterdag bij het ZinZien-symposium. Naast zijn functie als statenlid voor de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Limburg, is Peter zichzelf ook aan het bijscholen als scheikundedocent. Hij hoopt jongeren zo te inspireren om vanuit deze discipline bij te gaan dragen aan het vinden van oplossingen voor allerlei milieuproblemen.

Al met al een verrassend leuke dag! Dankjewel, Limburg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s